El Caramel de Dijous Gras de Valls: una tradició exclusiva

Spread the love

El Carnaval és una festivitat plena de color, música i tradicions gastronòmiques que varien segons la regió. A Valls, la capital de l’Alt Camp, hi ha un dolç costum que s’ha mantingut al llarg dels anys: el Caramel de Dijous Gras. Aquesta peculiar llaminadura, d’un cridaner color vermell i forma allargada, es troba únicament en aquesta ciutat catalana i marca l’inici del Carnaval, acompanyant els festins i celebracions prèvies a la Quaresma. Si vols gaudir d’aquesta delicatessen, BusGarraf et porta fins a Valls!

Un dolç exclusiu de Valls

A diferència d’altres delícies típiques de Carnaval, el Caramel de Dijous Gras no ha transcendit les fronteres de Valls, la qual cosa el converteix en un producte únic. S’elabora de manera artesanal a les pastisseries, confiteries i forns. La seva recepta és senzilla: sucre, aigua i colorant, però el seu significat i valor cultural són inigualables. La seva textura cruixent i el seu sabor de fruites, que recorda a la maduixa i la cirera, l’han convertit en un imprescindible per a nens i adults durant aquestes dates.

Un origen embolicat en misteri

Encara que la seva presència en les festes de Valls està fermament arrelada, l’origen del Caramel de Dijous Gras continua sent un enigma. No existeixen registres exactes de quan va començar a fabricar-se, però algunes de les pastisseries més antigues de la ciutat asseguren haver-ho produït des de fa generacions. De fet, es creu que la popularització d’aquest dolç va ocórrer a la dècada de 1960, quan va començar a associar-se més estretament amb l’inici de la setmana de Carnaval.

El procés d’elaboració

Malgrat la seva aparent simplicitat, l’elaboració del caramel requereix destresa i paciència. La mescla calenta de sucre i aigua s’estén sobre una superfície llisa, es talla en tires llargues i després es divideix en petits cilindres d’uns sis o set centímetres de llarg. Cada peça és embolicada amb paper vegetal o cel·lofana i es ven a un preu accessible, la qual cosa el fa assequible per a tota la població.

Un dolç imprescindible en Dijous Gras

Dijous Gras, també conegut com Dijous Llarder, és el dijous anterior al Dimecres de Cendra i marca l’inici de la setmana d’excessos i diversions abans de la Quaresma. Tradicionalment, aquest dia se celebra amb menjars abundants, com la coca de llardons i la botifarra d’ou, dos plats rics en greixos que representaven l’últim festí abans del període d’abstinència.

A les escoles de Valls, els nens porten el Caramel de Dijous Gras per a esmorzar o berenar, mantenint viva la tradició i transmetent-la a noves generacions. Fins i tot els adults continuen comprant-ho, evocant records d’infància i perpetuant aquest costum local.

Amb BusGarraf, pots arribar al municipi, còmodament, amb la línia regular Valls – El Vendrell – Calafell. Consulta la nostra pàgina web per a conèixer els horaris i les parades.

Caramelo Dijous Gras Valls BusGarraf

Notícies relacionades

Viu la Fira Santa Teresa al Vendrell 

Viu la Fira Santa Teresa al Vendrell 

El Vendrell s’omple de vida amb la celebració de la Fira de Santa Teresa, una de les fires més antigues i emblemàtiques de la comarca.  Si busques una experiència autèntica i familiar, El Vendrell és la teva destinació ideal, amb fàcil accés gràcies a les...

llegeix més
Excursió familiar a la Cova Foradada de Calafell 

Excursió familiar a la Cova Foradada de Calafell 

Calafell, a la comarca del Baix Penedès, et convida a gaudir d’una activitat familiar als seus racons més emblemàtics, amb l’excursió a la Cova Foradada. Si vols desconnectar en família, aquesta ruta circular combina història i paisatge natural, convertint-se en un...

llegeix més
Visita el Museu del Port de Tarragona

Visita el Museu del Port de Tarragona

Tarragona, a més de la seva riquesa històrica i les seves platges, disposa d’espais culturals únics que connecten passat i present. Un d’ells és el Museu del Port de Tarragona, un lloc imprescindible per a aquells que desitgen entendre l’evolució marítima i portuària...

llegeix més